Skovflis- værd at vide

Skovflis er skovbrugets bidrag til biomassen – der som samlet betegnelse også omfatter træpiller, rester fra træindustrien og halm. Mange i den offentlige debat har en mening om biomasse. Færre har indsigt. Hvis man ønsker indsigt i den danske skovflis – fra de grundlæggende karakteristika, over de driftstekniske forhold, betydningen for skovdyrkningen og for skovens økonomi til forståelse af klimaeffkt og bæredygtighed – kan man starte her.

For produktionsskovbruget er det produktionen af gavntræ, der er hovedformålet. Det er møbeltræ til danske designklassikere og tømmer til smukke bygninger, der er de ædle slutresultater af skovdyrkningen, og det er også her, den største del af økonomien - skovens bundlinje - ligger.

Men ’resten’ af skovproduktionen er på mange måder lige så vigtig – den rest, der bliver til overs og ikke kan udnyttes som gavntræ, udnytter vi til træflis. Og opgjort på volumen er flis det vigtigste sortiment i dansk skovbrug; vi laver stort set lige så meget af restproduktet flis som af alle andre sortimenter – til sammen. Også på andre områder er skovflisen noget særligt – den omsættes og håndteres helt anderledes end den øvrige træproduktion og er uden sammenligning også den del af hugsten, der påkalder sig mest interesse fra politikere og offentlighed.

Derfor er der god anledning til at se nærmere på flis fra dansk skovbrug og følge værdikæden hele vejen fra skov til varmeværk. Det har Skovdyrkerne gjort i et særligt temahæfte ’Skovflis – et af skovbrugets vigtigste produkter’ (2020). Temahæftet forsøger på 36 sider med tekst og billeder at komme 360 grader rundt om emnet og dækker både de tekniske, de dyrkningsmæssige og de økonomiske forhold.

Desuden beskrives forudsætningerne for flisens bæredygtighed – både klimaeffkten og de nødvendige hensyn, der skal tages til sårbar natur i skovdriften. Kun bæredygtigt produceret flis har en rolle i fremtidens energisystemer.

’Skovdyrkeren’ har Skovdyrkernes medlemmer som primær målgruppe. Men alle interesserede, både indenfor og uden for erhvervet, kan have gavn af at have styr på og samling på fakta om skovflis. For uanset om man skal træffe beslutninger i skoven eller diskutere bæredygtighed i det offentlige rum – er det et godt udgangspunkt at starte med fakta. Derfor er temahæftet frit tilgængeligt - indhold, incl. tabeller, billeder m.v. kan frit anvendes og deles med almindelig kildehenvisning.

Temahæftet i sin helhed kan ses og downloades ved klik på billedet.

God læselyst

Tryk for at læse eller downloade





Forrige
Forrige

Er biomassen grøn eller sort?